Montako vuotta haluat elämästäsi hukata?

Montako vuotta haluat elämästäsi hukata?

Montako_vuotta_haluat_hukata

Harvoihin kroonisiin sairauksiin löytyy tehokeinoa, jolla niitä voisi kokonaan parantaa. Saati sitten että olisi olemassa yksittäinen tehokeino, joka toimisi kaikkiin sairauksiin. Jokaisella meistä kuitenkin on mahdollisuus elämäntapamuutokseen, jolla voi estää, ehkäistä ja kumota kroonisia tauteja. Mukavuudenhaluisessa ja erikoistumiseen keskittyvässä nyky-yhteiskunnassa ihmiset vain pitävät tätä ratkaisua liian simppelinä sen ollakseen toimiva. Terveys on asia, joka ei kokonaisuutena ole mitattavissa. Et voi tietää, kuinka paljon ensi viikonlopun ryyppääminen vähentää elinaikaasi ja terveyttäsi. Joka tapauksessa tiedät sen vaikuttavan. Epäterveelliset elämäntavat kerryttävät velkaa, joka on maksettava omasta elinajasta. Sitä ei kuitenkaan tarvitse maksaa heti, joka tekee velan kerryttämisestä on helppoa. Velkaa kerrytät myös ajattelusi harhoilla. Valkosuklaalevy ei muutu terveelliseksi, vaikka sen ohessa söisikin marjoja. Unohda tasapainottelu ja ”kaikkea kohtuudella” -ajattelu, paheet eivät mitätöidy hyveitä lisäämällä. Oikea keino on korvata paheet hyveillä. Kannattaa myös muistaa, että valinnat eivät ole automaattisesti hyviä, jos huonompiakin löytyisi.

Noudattamalla epäterveellisiä elämäntapoja kuolet aiemmin, voit huonommin ja näytät rumemmalta. Tämä ei tarvitse tieteellisiä perusteluita, jokainen meistä tietää terveellisten elämäntapojen ja ravitsemuksen vaikutukset. Miksi ihmeessä ihmiset sitten elävät niin päin honkia? Syy on siinä, että ihmiset eivät uskalla ottaa vastuuta omiin käsiinsä. He ovat laiskoja tai saamattomia – ”Kun se on niin vaikeeta, en minä ole mikään lääkäri”. Paskapuhetta. Ei tarvitse omata tutkintoa kehittääkseen omaa terveyttään, meillä jokaisella on siihen valmiudet ja käytössämme netti rajattomana tietopankkina. Perinteinen lääketiede laahustaa vuosikausia tuoreimman tiedon perässä ja perustuu enemmän seurausten lääkitsemiseen kuin ennaltaehkäisevään hoitoon. Lääketiede ei siis ole asia, jonka tukeen oma terveys tulisi lähtökohtaisesti perustaa. Siihen voidaan tukeutua sitten, kun terveyden kanssa on itse epäonnistuttu tai käy jotain yllättävää.

[quote]Miksi ihmeessä ihmiset sitten elävät niin päin honkia? Syy on siinä, että ihmiset eivät uskalla ottaa vastuuta omiin käsiinsä.[/quote]

Miksi et olisi terveempi ja onnellisempi? Ottamalla vastuun omiin käsiisi voit paremmin, elät pidempään, näytät paremmalta ja kaiken lisäksi säästät rahaa. Saat myös suuren tyydytyksen siitä, että teit sen kaiken itse. Ei tarvitse muuta kuin syödä ja treenata, järkevästi ja sopivassa määrin. Kaikki tämä helposti, halvasti, turvallisesti ja tehokkaasti. Et tarvinnutkaan lääkäriä, fysioterapeuttia tai ravintoneuvojaa. Voit ajatella, että et jaksa alkaa pingottamaan kaikessa. En tarkoitakaan, että kaikessa tulisi pyrkiä täydellisyyteen. Liiallinen tarkkuus ja stressaus kääntyvät jopa tarkoitustaan vastaan, sillä ne voivat syödä onnellisuuttasi. Sinun ei tarvitse muuttaa elämääsi täysin, vaan tehdä fiksumpia valintoja arjessa. Jos lenkillelähtö lumisateeseen ei houkuta, patista itsesi sinne tai tee ainakin kotijumppa. Pääasia on, että liikut jotenkin. Lounasravintolassa valitse syödä enemmän normaaliruokaa jälkkäricroissantin ottamisen sijaan. Kun otat selkeän linjan, pienistä valinnoista kertyy iso merkitys. Tavat eivät synny tahdonvoimalla, vaan tahdonvoima on seurausta tavoista. Samoin kuin itsekuri on seurausta valinnoista, ei valintojen syy. Kuinka paljon se on oikeasti onnellisuudestasi pois, jos et monena iltana viikossa löhöäkään koko iltaa sohvalla ja samalla syö sitä totuttua 400 gramman karkkipussia? Niukkuudessa elävällä on kiire miettiä niukkuuden asettamia rajoja ja sitä, mistä jää paitsi. Runsaudessa elävä taas näkee mahdollisuuksia ja aikaa tilanteessa kuin tilanteessa.

Haluatko elää vanhaksi ja vieläpä terveenä? Vai maksatko mieluummin hetken nautintojesi velan jatkuvana huonompana olona, sairastelevampana elämisenä ja lyhyempänä elinikänä? Montako vuotta haluat elämästäsi hukata?

 

Katso seuraava video ja mieti äsken lukemaasi.

 


3 vastausta artikkeliin “Montako vuotta haluat elämästäsi hukata?”

  1. Loistava kirjoitus!

    Ihmiset ovat äärimmäisen huonoja arvottamaan valintojensa vaikutuksia tulevaisuudessa ajankohtana x ja y. Tuo asenne ”ei jaksa alkaa pingottamaan kaikessa” tai kerrankos tässä eletään tahtoo parkkiintua tapoihin, jolloin satunnainen pulla kahvi kera muuttuu rutiineiksi, eikä sen nauttimisesta koitunut (lyhytaikainen) mielihyvä ole enää yhtä suuri kuin aikana, jolloin söit sellaisen vain kerran viikossa.

    Valitettavan usein länsimaissa ihmiset käyttävät ensin paljon rahaa asioihin, joilla terveys saadaan pilalle, kun taas muutaman kymmenen vuoden päästä olisivat valmiita maksamaan tuplana saadakseen sen takaisin, jolloin se valitettavasti on liian myöhäistä.

    Ei elämän tarvitse olla jatkuvaa askeettista kituuttamista, vaan tuo Jussin kuvaamia tasapainon löytäminen itseään ruokkivien terveellisten rutiinien kautta on kaiken a ja o. Jokaisella on tähän mahdollisuus, kun vaan ottaa vastuun itsestään ja valinnoistaan.

    • Hei Santtu,

      Kiitos kehuista. Ihmiset ovat tosiaan huonoja arvottamaan asioita, vaikka ne olisivat lukuina paperilla, kuten asuntolainan korko. Saati sitten puhuttaessa asioista, joita ei voi yksioikoisesti mitata, kuten terveys. Rahan tuhlaus oman terveyden pilaamiseen on hyvä huomio. Epäterveelliset asiat ovat jäätävän iso bisnes ja monet nautinnot on taitavasti kaupallistettu. En kuitenkaan rupea firmoja moralisoimaan, työtäänhän he tekevät tarjotessaan ihmisille asioita, joilla on kysyntää. Yhteiskunnallisen tason ohjaus taas esimerkiksi verotuksella ei ole korkeintaan kuin solmua höllentävä ratkaisu terveellisten elämäntapojen suuntaan. Loppupeleissä niihin tarvitaan aina yksilöiden omia valintoja ja vastuunottoa.

  2. Pientä jälkikäteispohdintaa aiheeseen liittyen: Epäsuorat nautinnot ovat terveellisempiä ja enemmän hyvinvointia tuottavia kuin välittömät nautinnot. Välittömät nautinnot (sokeri, alkoholi, päihteet jne.) ovat toki usein intensiivisempiä, mutta samalla myös addiktoivia. Voivatpa monet välittömät nautinnot aiheuttaa jopa pientä masennusta ja alakuloakin, kun niiden vaikutus loppuu. Mitä ne epäsuorat nautinnot sitten ovat? Esimerkiksi juoksulenkki ei itsessään välttämättä tunnu hyvälle, mutta sen jälkeen fiilis on todella hyvä. Samaa ajatusta voisi soveltaa myös terveelliseen ruokaan ja esimerkiksi rasvaan ravintoaineena – se tarjoaa tasaisen hyvän olon ja jaksamisen.

Vastaa