Syömisen sietämätön vaikeus

Syömisen sietämätön vaikeus

Syomisen_sietamaton_vaikeus 

             ”Rasvat altistavat sydänsairauksille.”                                  ”Voita kannattaa syödä.”

             ”Hiilihydraatit lihottavat.”                                                      ”Syö leipää, se sisältää kuituja.”

             ”Punainen liha alentaa elinikää.”                                          ”Kasvisruokavalio altistaa sairastumiselle.”

             ”Istu takamuksellasi ja laihdu.”                                             ”Kova harjoittelu altistaa loukkaantumisille.”

 

Kuulostaako tutulle? Elämme jatkuvassa ristiriitaisessa viestitulvassa ravinto- ja terveysasioiden suhteen. Joka suunnasta tuntuu tulevan erilaisia ravintosuosituksia ja uusia laihdutusmenetelmiä. Erityisesti tietty osa mediasta tekee omia suoria johtopäätöksiään ja poimii tutkimuksista asiat, joista saa kiinnostavimmat otsikot. Harvalla lukijalla taas on kiinnostusta tai edes osaamista tulkita tutkimuspapereita itse, joten tiedon oikeellisuus jää tarkistamatta. Jotkut viittaavat kintaalla kaikelle uutisoinnille. Jotkut taas uskovat sinisilmäisesti lukemansa ja lähtevät kaikkeen mukaan. Osasyyllinen rajautuneisiin uutisointeihin on tiedemaailma, joka tutkii ravintoasioita keskittyen yksittäisiin muuttujiin kokonaisuuden arvioinnin sijaan. Joka tapauksessa ei ole ihme, että ihmiset ovat ravintoasioiden suhteen enemmän sekaisin kuin koskaan aiemmin.

Toinen hämmentäjä tässä sopassa on kaupallisuus. Yleensä se, joka huutaa koviten, saa mielipiteensä kuuluviin. Hyvänä esimerkkinä eräs meijeriyhtiö on hyvin tehokkaasti onnistunut iskostamaan suomalaisten mieleen maitotuotteiden terveellisyyden ja kalsiuminsaannin elintärkeyden. En kiistä vanhaa uskomusta maidon terveellisyydestä, mutta nykyinen kaupasta saatava perusmaito on varsin kaukana entisaikojen oikeasti tuoreesta maidosta. ”Lääkitseminen” on toinen asia, jonka kaupallisuus ja toisaalta lääketiede on tuonut ravitsemukseen ja elämään ylipäätänsä. Useimmiten tarjotaan lyhytaikaista helpotusta tai lievitystä ongelmiin, mutta ei puututa ongelmien syihin.

[quote style=”boxed”]Kärsitkö vatsanväänteistä? Ratkaisu on rasvaton Lightfit-hyvinvointijogurtti, joka tasapainottaa vatsan toiminnan ja saa sinut voimaan paremmin.[/quote]

Entäpä jos tasapainottavan jogurtin syömisen sijaan vähentäisitkin ruisleivän syömistä nykyisestä puolesta kilosta päivää kohti? Kyllä, monet oikeasti syövät tuon verran leipää päivässä, varsinkin työmaatöissä.

Vaikka syömisestä on onnistuttu luomaan enemmänkin stressattava kuin nautinto, on tässä kaikessa tiedon ristitulessa jotain hyvääkin. Ihmisten tietoisuus, tai ainakin valveutuneisuus, ravintoasioiden suhteen on kasvanut. Monet ovat ruvenneet kiinnittämään huomiota ravinnon terveysvaikutuksiin ja omiin syömistottumuksiinsa. Terveellinen ravitsemus ei kuitenkaan ole täysin simppeli juttu. Kaiken uutisvirran ja informaation keskeltä tulisi pystyä suodattamaan se olennainen tieto, joka taas vaatii jonkinasteista tietopohjaa ravitsemusasioista. Toinen asia on sitten yksittäisten tiedonmurusten kokonaisvaltainen käytännön elämään soveltaminen. Monet asiat elämässä, kuten autolla ajaminen ja uiminen, vaativat opettelua ja totuttelua. Niin myös ravitsemus ja terveys. On aika tuulettaa vanhoja oletuksiasi ja uskomuksiasi. Saatat saada selville, että mummosi ja äitisi ravitsemusopit eivät nykytiedon valossa olekaan kovin suositeltavia. Valveudu ja ota asioista selvää, se kyllä maksaa itsensä takaisin.

 

[google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”Finnish”]


Vastaa