Valmennettavien esittelyt, osa 1

Valmennettavien esittelyt, osa 1

 

Valmennettavien esittely 1

Kaikkien valmennettavien projektit ovat jo lähteneet käyntiin. Kaikkien projektit kestävät touko- ja kesäkuulle asti. Ennen yhteistreenejä emme voineet määritellä tavoitteita tarkemmin, joten esittelyiden julkaisu on hiukan venynyt. Valmennettavien tilannetta ja kuulumisia seuraamme jatkossa kuukausittain, joten seuraava päivitys tulee jo parin viikon kuluttua. Myös projektin loppumisen jälkeen on tarkoitus tarkistaa valmennettavien kuulumiset – ovatko uudet tavat tulleet pysyviksi vai onko linjasta lipsuttu? Ensimmäisenä esittelyssä ovat Sisusavotan naisvalmennettavat.

VALMENNETTAVA NIINA

Ikä: 36

Pituus: 168 cm

Paino: 92 kg

SAVOTAN TAVOITTEET

 • Elämäntaparemontti ja painojojoilusta eroonpääsy
 • Suuri painonpudotus, tavoitepaino 70 kiloa
 • Mahdollisesti Joensuun puolimaraton

Heippa! Olen 36-vuotias kolmen lapsen äiti. Olen aina ollut pyöreyteen taipuvainen, mutta toisaalta olen rakastanut urheilua ja itseni haastamista. Ensimmäisen lapseni sain nuorena, vähän päälle parikymppisenä, silloin kilot karisivat kuin itsestään. Minusta tuli jopa hoikempi kuin ennen raskautta. Toisesta lapsesta kiloja jo jäikin jonkin verran. Toisen ja kolmannen lapsen välissä tein töitä vuosia yrittäjänä ja pystyin itse sovittelemaan aikatauluni. Silloin minulla oli puhtia ja aikaa urheiluun, joten en päässyt lihomaan sen pahemmin.  Kolmannen lapsen saimme kolme vuotta sitten  ja sen jälkeen eivät kilot enää tippuneetkaan. Olin myös äityislomani jälkeen mennyt töihin. Enää en voinut itse suunnitella aikataulujani ja päivät venyivät jopa 12-tuntisiksi. Töiden jälkeen huolsin lapset ja lasten nukkumaan menon jälkeen hoidin itseäni suklaalla, sipseillä, herkkujuustoilla ja kaikella muulla, joilla sai ajatukset muualle. Viime vuoden elin sumussa ja kun sumu loppuvuodesta hälveni, huomasin lihoneeni hyvinkin reippaasti. Tajusin olevani rapakunnossa. En mahtunut yksiinkään housuihini, olin käyttänyt pelkkiä mekkoja ja hameita yli puoli vuotta. Olin liikkunut koko vuoden 2012 aikana ehkä 10 kertaa. Päätin tehdä täyskäännöksen ja sitten löysinkin Jussin projektin ja päätin hakea!

Tavoitteena minulla tässä projektissa on tiputtaa painoa reippaanlaisesti; -20 kiloa puolessa vuodessa. Aikaisemmin pidin juoksemisesta ja haaveilin puolimaratonista, joten se on yksi kevään tavoitteista. Tässä tavoitteessa on kuitenkin pieni varaus; aikaisemmin polveni ovat reistailleet juoksumatkojen pidentyessä, joten polvien terveyden mukaan edetään tämän tavoitteen kanssa. Aivan ensimmäisenä tavoitteena minulla on mahtua farkkuihin, joihin vielä vuosi sitten mahduin. Minulla on muutenkin vaatekaappi pullollaan eri vaiheiden tavoitevaatteita, sen verran jojoilua on tämä painoni viimeisten vuosien aikana ollut. Viimeisin ja isoin tavoitteeni on pystyä pitämään painoni normaalipainon puolella. Loppuelämäni.

Seuraavan kerran kun kirjoitan, minulla on farkut jalassa tai ehkä ne ovat jo liian isot…

SAVOTAN TOTEUTUS

 • Säännöllinen ja monipuolinen liikunta
 • Tarkka ruokavalio ja suuret miinuskalorit

Niinan painonpudotustavoite on vaativa niin fyysisesti kuin henkisesti. Tavoite vaatii merkittävää kalorivajetta, joka asettaa haasteita yleiselle jaksamiselle, erityisesti paljon liikkuessa. Jaksamista ja oloa seurataankin jatkuvasti, jotta ravinnon ja liikunnan määrää voidaan sopeuttaa tarpeen vaatiessa. Ruokavalion suhteen lähdemme liikkeelle päivittäisellä ruokarungolla, johon jätämme sovellusvaraa, jotta emme tee esimerkiksi perhe-elämästä liian vaikeaa. Hiilihydraatit on pakko vetää alhaiselle tasolle, jotta voimme taata riittävän proteiinin ja rasvan saannin suuressa kalorivajeessa. Niinalle aamiaisen syöminen on aiemmin ollut haastavaa ja hän oli erityisen kiinnostunut pätkäpaastosta. Lähdemmekin toteuttamaan ruokailuja pätkäpaastolla, mutta kuitenkin maltillisesti ja tilannetta seuraten, jotta emme tietoisesti luo keholle ylimääräistä stressiä jo valmiiksi haastavassa tilanteessa. Kevättä jakavana välitavoitteena Niinalla toimii helmi- ja maaliskuun vaihteessa oleva reissu, johon mennessä on tarkoitus pudottaa 10 kiloa.

Liikunnan suhteen lähdemme liikkeelle kahdella viikottaisella salitreenillä ja 2-3 muulla treenillä. Muut treenit ovat yleensä ryhmäliikuntatunteja, kuten kahvakuulaa, aerobicia ja pallojumppaa. Muuna treeninä on ajoittain myös lenkkeily, jolla yritetään totutella taas juoksemiseen. Maraton-tavoitetta emme lyö vielä lukkoon, koska siihen harjoittelu voi yksinkertaisesti olla keholle liikaa dieetin ja muun liikunnan ohessa. Maraton-tavoitteen suhteen teemme päätöksen myöhemmin keväällä riippuen juoksemiseen tottumisesta, yleisestä jaksamisesta ja painon putoamisesta. Edellä mainittujen lisäksi yhtenä liikuntamuotona on mukana myös uinti, jonka on tarkoitus toimia kevyenä, palauttavana liikuntana. Yhteistreenin ja testien perusteella työnsarkaa riittää, mutta motivaatiota Niinalla tuntuu riittävän vielä enemmän.

 

VALMENNETTAVA ANNA

Ikä: 23

Pituus: 160 cm

Paino: 43,5 kg

SAVOTAN TAVOITTEET

 • Lihasmassan ja voiman lisäys
 • Kestävyyskunnon parantaminen
 • Yleinen hyvinvointi

Hei, olen 23-vuotias joensuulainen opiskelija. Hain Sisusavottaan, koska haluan alkaa treenata kunnolla. Olen alipainoinen, ja päätavoitteeni onkin saada lisää massaa, ja siitä suurin osa mielellään lihaksena. Haluan muutenkin lisää voimaa, ja ylipäätänsä hyvään kuntoon! Toivon tämän projektin avulla pääseväni ainakin hyvään alkuun. Aiempaa kuntoilutaustaa minulla ei ole paljoakaan, vaan liikkuminen on ollut enemmän epäsäännöllistä tai kausittaista. Olen esimerkiksi harrastanut juoksua välillä ja käynyt välillä aktiivisestikin salilla, mutta nyt on ollut taukoa molemmista. Lähtökunto ei siis ole erityisen hyvä. Matkustelen jonkin verran, ja nyt keväälläkin edessä on 5 viikkoa Saksassa. Minua kiinnostaa myös se, kuinka huolehtia kunnostaan ja ruokavaliostaan reissun päällä.

SAVOTAN TOTEUTUS

 • Säännöllinen salitreeni ja muu liikunta
 • Ruokavalion kehittäminen ja säännöllistäminen
 • Maltilliset pluskalorit ja 2-4 kilon painonnousu

Annan tavoite on naisille hiukan epätavallisempi, sillä tavoitteena on kerätä (lihas)massaa. Tätä lähdemme tavoittelemaan maltillisilla pluskaloreilla, jotta saisimme painon nousemaan hitaasti puolesta kilosta kiloon tahdilla kuukautta kohti. Kehonkoostumusanalyysin perusteella kehon ravitsemustila ja lihasmassan määrä oli monilla mittareilla mitattuna alhainen, joten painon kasvattaminen on täysin tervettä. Maltillisten painonnousun tarkoitus olisi saada suurin osa nousseesta painosta kertymään lihaksena ja tämän tueksi Anna aloittaa salitreenin kolme kertaa viikossa. Muuna liikuntana toimivat aluksi yksi kahvakuulatunti ja yksi juoksulenkki viikossa. Testien perusteella Annan kestävyyskunto on suhteessa paremmalla tasolla kuin lihaskunto, joka tukee ajatusta runsaasta salitreenistä. Pyrimme ottamaan myöhemmin mukaan myös uusien lajien kokeiluja. Ruokailurytmejä pyritään säännöllistämään ja ruokavaliota hiomaan sellaiseksi, että se tukisi mahdollisimman hyvin treenaamista ja yleistä hyvinvointia. Annan reissusta johtuen projektin yhtenä näkökulmana toimii syöminen ja harjoittelu reissun päällä, joka tuottaa monille ihmisille haasteita. Reissussa painotamme todennäköisesti enemmän lenkkeilyä salitreenin sijaan, koska lenkkeily vieraassa paikassa on mukavaa vaihtelua ja salille pääseminen voi olla Joensuuta hankalampaa.

 

VALMENNETTAVA TAIJA

Ikä: 51

Pituus: 163 cm

Paino: 70 kg

SAVOTAN TAVOITTEET

 • Liikuntakipinän löytäminen ja liikunnasta nauttiminen
 • Pieni painonpudotus, tavoitepaino 65 kg

Moikka! Sain kipinän hakea Sisusavottaan tyttäreltäni, itseasiassa hän itse haki ensin siihen ja parin päivän päästä sain minäkin luvan hakea ja tulin valituksi! Kiitokset siitä! Olen harrastanut liikuntaa monipuolisesti koko elämäni: hiihtoa, suunnistusta, pyöräilyä, uintia ym. Kestävyysurheilu on ollut minun juttu, maratoniakin on tullut kokeiltua muutaman kerran. Kalevan Kierros on tuttu juttu ja Rajalta Rajalle hiihtokin on taivallettu pari kertaa. Viime vuosina liikunta on välillä ollut ”pakkopullaa”, joten liikunnan ilon löytäminen olisi tavoitteena ja siinä sivussa voisi nuo kilotkin karista! Useampana maanantaina olen ajatellut aloittaa painon pudotuksen, mutta ajatusasteelle se on aina jäänyt, miten se liekin niin vaikeaa…! Ruoka on liian hyvää ja sitä tulee syötyä aina liikaa. Tavoitteena on myös ruokailutottumusten muuttaminen, säännölliset ruokailuajat ja muutenkin ”järkevä syöminen” . Tämä projekti on jo nyt innostanut minua ja uskon että tästä tulee hyvä juttu!

SAVOTAN TOTEUTUS

 • Säännöllinen ja erityisesti monipuolinen liikunta
 • Ruokavalion kehittäminen ja säännöllistäminen
 • Maltilliset miinuskalorit

Taijan tavoite on hyvin yleinen hänen ikäisilleen ihmisille, kun aiemmat liikuntaharrastukset ovat päässeet hiipumaan. Täysin liikunnaton Taija ei kuitenkaan ole, vaan peruskunto on varsin korkealla tasolla runsaasta hiihtämisestä johtuen. Taijan liikuntaa lähdetään monipuolistamaan ottamalla näin aluksi mukaan yksi salitreeni viikossa ja yksi vaihtuva ryhmäliikunta (kahvakuula, bodycombat jne.). Hiihto on Taijan mielilajeja, joten sitä jatketaan kahdesti viikossa, mutta osa hiihtokerroista muutetaan korkeatehoisemmiksi vauhtikestävyyden kehittämiseksi. Lisäksi satunnaisesti pyrimme kokeilemaan uusia lajeja, uusia muotoja tutuista lajeista tai Taijan kohdalla unohtuneita lajeja, kuten retkiluistelua. Kevättä jakava tavoite Taijalla on viikon mittainen, 440 kilometriä pitkä Rajalta rajalle -hiihto maaliskuussa. Hiihtokelien hiipuessa ja kesän kolkutellessa voimme ottaa mukaan uusia lajeja selvästi monipuolisemmin. Alustavasti suunnittelimme suunnistusta, pyöräilyä, juoksua ja mahdollisesti jotain seikkailulajia, mutta haudomme näitä ajatuksia kevään mittaan. Pientä painonpudotusta lähdemme toteuttamaan maltillisilla miinuskaloreilla. Energiansaantia ei kuitenkaan vähennetä merkittävästi, jotta runsas harjoittelu onnistuisi hyvin. Taijan työajat ovat hyvin vaihtelevia, joten ruokailurytmeissä on tarvetta säännöllistämiselle. Ruoan sisällön suhteen emme lähde tekemään mullistavia uudistuksia, vaan lähdemme pikku hiljaa hiomaan rönsyjä pois aiemmista syömistottumuksista.

 


Vastaa