Valmennusprojektin loppuraportti: Janne

Valmennusprojektin loppuraportti: Janne

 

JANNEN TAVOITTEET

  • Elämäntaparemontti ja kunnon kohotus
  • Suuri painonpudotus, tavoitepaino 110 kiloa

LÄHTÖTILANNE JA LOPPUTULOKSET

Alussa  Lopussa Muutos
Paino 137,8 kg 121,5 kg -16,3 kg
Vyötärö 125 cm 97,5 cm -27,5 cm
Suhteellinen hapenottokyky 19,88 ml/kg/min 33,72 ml/kg/min +70%
Absoluuttinen hapenottokyky 2,70 L/min 4,10 L/min +52%

 

JUSSIN ARVIO

Jannen 28 kilon painonpudotustavoite oli todella kova ja siitä jäätiinkin reippahasti. Tavoitetta asetettaessa odotuksena oli painon raju tippuminen alussa, jota ei kuitenkaan tapahtunut. Sairasteluita lukuun ottamatta projektissa ei kuitenkaan ollut minkäänlaisia ongelmia. Janne pystyi suhtautumaan syömiseen todella stressittömästi ja fiilis säilyi jatkuvasti hyvänä. Paino tippui rauhalliseen tahtiin eikä ruuvia haluttu kuitenkaan kiristää liikaa, koska laihduttamista on tarkoitus jatkaa vielä projektin jälkeenkin. Vyötäröstä kuitenkin lähti runsaasti senttejä, joka kielii hyvää rasvan palamisen suhteen.

Voima- ja kestävyyspuolella Janne teki kovaa tulosta. Kestävyys parantui hapenottokykytestien perusteella huimasti. Laskennallisesti hapenottokyvyn parannus vastaa noin 600 metrin tulosparannusta Cooperin testissä. Voimapuolella sarjapainot kasvoivat runsaasti, esimerkiksi kyykyssä sarjapainot olivat 100kg pinnassa tai vähän alle, kun taas loppuprojektista Janne teki jo 5x5x160kg kyykkysarjat. Voimaa siis tuli reippaasti lisää ja tämä saattoi osaltaan syödä painonpudotustavoitetta lihasmassan kasvaessa, mutta selittelylinjalle lähteminen on turhaa. Tulosparannusten perusteella miehessä on hyvin lihasta jäljellä runsaan laihdutuksen jälkeenkin. Tavoitteisiin ei siis täysin päästy, mutta eväät niiden saavuttamiseen projektin jälkeen ovat Jannella olemassa.

JANNEN MIETTEET

Lähdin projektiin intoa puhkuen ja tavoitteena muuttaa kurssi koko loppuelämäksi. Taustani johdosta tavallaan tiesinkin jonkin verran siitä, miten tulisi homma hoitaa. En usko, että olisin kuitenkaan itsekseni saanut projektia samalla tavalla käyntiin. Treenaaminen ei ollut minulle uusi juttu projektin alkaessa, mutta treenaamiseni oli ollut vain hieman kausiluonteista ja epäsäännöllistä. Tavoitteena oli siis ennen kaikkea pudottaa painoa, jotta elämänlaatu paranisi. Samalla oli tavoite saada kuntoa paremmalle tolalle ja nämä tietysti menevät tavoitteina osittain päällekkäin. Olin aiemminkin tehnyt vastaavanlaisen painonpudotuksen, mutta sillä kertaa toteutin homman hieman väärin ja iso osa lihaksista lähti kävelemään. Nyt oli siis samalla tavoitteena pyrkiä säilyttämään edes osa lihaksista. Treenit sujuivatkin hyvin ja sarjapainot nousivat edelleen vielä loppuakin kohden, mitä en ollut odottanut, koska lihas kasvaa huonosti painoa pudotettaessa. Kunto oli kohentunut melkoisesti ainakin testien mukaan ja voin sanoa, että elämänlaatu on parantunut huimasti jo tähän mennessä. Pitää vain jaksaa jatkaa loppuun asti ja ehkä jo vuoden kuluttua alkaa rantakunto löytymään vuosien jälkeen.

Ruokailupuoleen tuli paljon mielenkiintoisia vinkkejä. Yritinkin ammentaa kaiken mahdollisen tiedon itselleni ja opetella syömään oikeita määriä ja oikeita aineksia. Pätkäpaasto tuntui alusta asti minulle varsin hyvin sopivalta ja tulenkin noudattamaan sitä ainakin siihen asti, kunnes olen itse tyytyväinen painooni ja ulkonäkööni. Omalla kohdalla ruokailu oli aluksi melko yksipuolista ja välillä jopa hieman tylsää. Aloin kuitenkin opetella syömään erilaisia ruokia ja ennen kaikkea terveellisiä ruokia, joissa ravintoarvot olivat kohdallaan. Lisäksi ruokavaliooni on tulleet mukaan muun muassa omega-3-rasvahapot sekä kookosöljy. Myös ruokailun rytmittäminen on tullut mukaan kuvioihin entistä selkeämpänä ja tämä on saanut aikaan melkoisen hyvän olon tunteen.

Voin vilpittömästi sanoa kaikille, joilla on ollut ongelmia painon kanssa tai muuten vaan kaipaavat piristystä treeneihin, että kannattaa tarttua tilaisuuteen, jos tarjotaan vastaava mahdollisuus. Olisin henkilökohtaisesti ollut valmis maksamaan tästä projektista. Nyt pelataan kesä golfia ja treenataan aina, kun on mahdollisuus. Toivotaan pitkää ja lämmintä kesää ja otetaan kesällä hieman rennommin, tavoitteita kuitenkaan unohtamatta. Syksyllä lähdetään taas tekemään loppurutistusta ensi kesää ja loppuelämää silmällä pitäen.

Hauskaa kesää kaikille tasapuolisesti!

 


Vastaa