Valmennusprojektin loppuraportti: Niina

Valmennusprojektin loppuraportti: Niina

 

NIINAN TAVOITTEET

  • Elämäntaparemontti ja painojojoilusta eroonpääsy
  • Suuri painonpudotus, tavoitepaino 70 kiloa
  • Mahdollisesti Joensuun puolimaraton

LÄHTÖTILANNE JA LOPPUTULOKSET

Alussa Lopussa Muutos
Paino 91,8 kg 76,5 kg -15,3kg
Vyötärö 118 cm 86 cm -32 cm
Suhteellinen hapenottokyky 22,53 ml/kg/min 32,34 ml/kg/min +44 %
Absoluuttinen hapenottokyky 1,94 L/min 2,49 L/min +29 %
Alussa Lopussa Muutos Kuntoluokka (1-5)
Vauhditon pituus 135 cm  160 cm +25cm 3 -> 4
Punnerrukset 13 kpl  25 kpl +12 kpl 1 -> 4
Vatsalihasliike 16 kpl  31 kpl +15 kpl 1 -> 4
Selkälihasliike 37 kpl  70 kpl +33 kpl 4 -> 5
Pystypunnerrus 5kg/käsi 23 kpl  38 kpl +15 kpl 4 -> 5
Kyykyt 24 kpl  40 kpl +16 kpl 2 -> 4
Lankkupito 1:23  2:35 +72s 2 -> 4
Selkäpito 0:52  2:43 +111s 1 -> 4

Niina_vertailu3Niina_vertailu4

Vertailukuvat tammikuulta ja toukokuulta

JUSSIN ARVIO

Niinan projektin kulku oli ehkäpä projekteista vaikein. Alku meni todella hyvin, mutta radikaaleja elämäntapamuutoksia ei ollutkaan niin helppo toteuttaa, kun olosuhteet muuttuivat epävarmemmiksi. Matkalle mahtui useita sairasteluita, repsahduksia ja murehtimisia. Kuopista kuitenkin noustiin ja matkaa jatkettiin. Painotavoite oli kova ja siitä jäätiin jonkin verran. Senttejä kuitenkin lähti etenkin vyötäröstä huimasti, joten rasvaa on hukattu reippaasti. Puolimaratontavoite oli ns. extratavoite, jonka päätimme kevään mittaan suosiolla unohtaa, koska paino ei ollut tippunut suunniteltua tahtia ja jalat särkyilivät helposti lenkkeilystä. Voima- ja kestävyyspuolen saralla Niina kehittyi huimasti, kuten testitulosten perusteella on havaittavissa.

Painotavoite oli päätavoite, mutta tärkeämpänä pitäisin elämäntapatavoitteessa onnistumista. Jos painonpudotustavoite olisi saavutettu ilman elämäntapatavoitteessa onnistumista, riski jo Niinan aiemmin kokemalle jojoilulle olisi ollut suuri. Uudet itselle sopivat ruokailutottumukset löytyivät, joskin vaikeamman kautta. Niinan suhtautuminen ruokaan on muuttunut ja jatkossa matkaa kohti painonpudotustavoitetta on helpompi jatkaa, kun asioista ei tarvitse enää stressata. Projektinomaisesti voi kyllä laihduttaa, mutta ilman uusia elämäntapoja ja tottumuksia muutos ei ole pysyvää. Nyt Niinalta löytyy puitteet alkuperäisten tavoitteiden toteutumiselle ja ylläpidolle projektin jälkeisenä aikana.

NIINAN MIETTEET

Heippa!

Viimeiset kuusi kuukautta ovat kuluneet käsittämätöntä vauhtia. Projektin alussa painoni oli korkeimmillaan ikinä (ilman raskautta), olin rapakuntoinen ja kadottanut kipinän liikkumiseen. En ollut tyytyväinen ulkoiseen olemukseeni, joka heijastui kokonaisvaltaiseen onnellisuuteen ja energiatasoon. Aloitin laihdutusprojektin uskomatttomalla motivaatiolla ja alku starttasikin hienosti. Kilot ja ennen kaikkea sentit lähtivät karisemaan pois. Ensimmäiset kerrat salilla ja kahvakuulatunnilla olivat täyttä tuskaa, mutta koska motivaatio ja tahto onnistua olivat niin korkealla, niin aluksi kaikki tuntui kohtalaisen helpolta. Kuitenkin jo helmikuussa huomasin, että minulle oli äärimmäisen vaikeaa pysyä keskittyneenä laihduttamiseen monta viikkoa putkeen. Teki mieli elää muiden kanssa ”normaalia” elämää. Matkat, juhlat, ravintolakeikat ja sairastelut hidastivat tulosten saavuttamista ja takapakkejakin tuli. Vaikeinta koko projektissa on ollut näiden repsahdusten hyväksyminen ja kuopasta ylösnouseminen.

Alkukesä on mennyt juhlahumussa ja paino ei ole enää tippunut, heinäkuun puolella se on hieman noussut. Mutta enää en masennu, enkä ota paineita laihtumisesta, sillä tiedän, että voin jatkaa laihdutusta hitaammalla tahdilla ja en varmasti päästä itseäni vuodenvaihteen kaltaiseen jamaan. Olen erittäin tyytyväinen tuloksiin, vaikka painotavoite jäi saavuttamatta. Olen löytänyt kipinän urheiluun uudestaan. Olen oppinut uusia tapoja liikkua: sali (vapailla painoilla), kahvakuula, jooga ja pilates. Olen tiedostanut saliharjoittelun hyödyt pelkkään aerobiseen liikkumiseen verrattuna ja erityisesti vapaapainoharjoittelun hyödyt. Olen saanut uuden ruokavaliovaihtoehdon Sisusavotan ruokavaliosta, jota noudattamalla tiedän voivani äärimmäisen hyvin ja pysyväni terveempänä.

Tunnen itseni taas omaksi itsekseni, vaikka paino ei vielä olekaan ihan siellä, missä haluaisin. Peilistä katsoo silti huomattavasti iloisempi, kauniimpi ja energisempi Niina, kuin tammikuun alussa. Ystävien ja tuttavien kannustavat kommentit nostavat itsetuntoa ja auttavat jatkamaan laihdutusprojektia, joka ei suinkaan jää tähän. Lähdemme syyskuussa kiertämään maailmaa perheen kanssa vuodeksi ja tuon vuoden aikana minulla on tavoitteena laihtua vielä 10 kiloa. Maltillinen tavoite, jonka tiedän voivani saavuttaa ilman stressiä. Jussin ja tämän projektin ansiosta minulla on työkalut sen saavuttamiseen.

 


Vastaa